Befejeződött a XXIV. Hagyományos Aratóünnepség Szenttamáson

Július 10.- én a tuki Brasnyó tanyán a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klub  szervezésében megtörtént a huszonnegyedik Hagyományos Aratóünnepség. Összesen kilenc arató csapat jelentkezett a legfonntosabb feladat elvégzésére,  melyekből kettő helybéli, az „ Ügyes Kezek ” és a „Búzavirág”, és hét vidéki. Az imént említett csapatok Adáról, Tiszaszentmiklósról, Bácsfeketeheyről, Völgypartról, Moholról, Zentagunarasból és Valkaisorról jöttek, hogy szebbé tegyék ezt az eseményt. A tanyára érkező csapatokat és vendégeket a klub tagjai hideg itallal és reggelivel várták.

Az aratásra kész parcellák előtt elbeszélgettem néhány csapat egy-egy tagjával.

Latincsik Mária a moholi Búzavirág csapat nevében a következőket mondta:

─ „Legalább tíz éve veszünk részt a szenttamási Aratóünnepségen. Ez a hagyomány nagyon szép, csak az a baj, hogy a generációnk kiöregszik, és a fiatalok nemigen viszik tovább. Én nem veszek részt a kaszálásban, általában vendég szoktam lenni, de ha kell segítek is.”

.

Igazán sokszínű a hagyományos reggelijük, milyen ételeket láthatunk itt?

─ „Pirított tarhonyát, túrót, tarhót, sonkát, kolbászt, szalonnát, főtt krumplit és tojást, hagymát, meggylevest, herőcét, házi savanyú uborkát, ez a szokásos. Házi szappannal és egy kanna hideg vízzel tudunk kezet mosni.”

A helyi Búzavirág csapatból Nesebik Erzsébet már az első aratóünnepségen is  részt vett.

─ „ Már 1996. óta veszek részt az aratóversenyen. A feladatom a marokszedés, vagyis én szedem a búzát a kévébe. Rozi néni köt, Etelka pedig teriget, a kaszásunk (Nesebik György) pedig kaszál. Már kislány koromban anyukám után terigettem, amikor kilenc éves voltam, és azóta tartom ezt a hagyományt, amit meg is kell őrizni, ha a fiatalok nem is akarják tovább csinálni, legalább lássák, mert ez egy fárasztó munka, valamikor egész napokat dolgoztunk.”

A bácsfeketehegyi „Hesztia”  nőegyesület csapata már második alkalommal látogat hozzánk az aratóünnepségre. A csapatból Török Mihállyal beszélgettem.

─  „Két éve hívtak meg először az aratóünnepségre, amelyre szívesen jövünk. Kötelet terigetek és  kévét kötözök. Ez egy nagyon szép hagyomány,  amelyet tovább kell adni a fiataloknak is.”

Vettek-e már részt hasonló eseményen?

─ „A szenttamási aratóünnepségen kívül csak Tordán a kukoricatörő versenyen vettünk részt.”

A Csoóri Sándor alapítványnak köszönhetően  gyermekeknek népi kézműves foglalkozásokat tudtunk előkészíteni .

Az idelátogatók emellett még népi sportversenyeken is részt vehettek, Paska Imre a szenttamási Atlétika Klub edzője és Füstös Sarolta szervezésében.

─ „Valamikor az atlétikaedzőm, Pekality Istvánt kérték fel a versenyek lebonyolítására, így tőle tanultam meg  a versenyszámokat és most én vezetem őket. Az idén gumicsizma dobálásban, zsákbanugrálásban, és tyúkfogásban mérhetik fel képességeiket a jelentkezők. Régebben tarlónfutás és feleség dragacsban tolás is volt, de ezekre sajnos nem volt igény. A legnehezebb a zsákbanugrálás, míg a legnépszerűbbek a csizmadobálás, mert felnőttek is részt vesznek benne, illetve a tyúkfogás, amelynek  elfogója hazaviheti  nyereményként a tyúkot.” nyilatkozott Imre.

A vendégeket ingyenes ebédet és üdítőt fogyaszthattak. Az ünnepség keretein belül a Tulipán csoport kézimunkázói kiállítását is megtekinthettük.

A szenttamási Kék Kör Cukorebtegség Elleni Mozgalom tagjai vérnyomás és cukorszint mérést végeztek az érdeklődőkön.

Mindenkinek köszönjük!

Találkozunk jövőre a jubiláris 25. Hagyományos Aratóünnepségen!

Fotók: Móricz Lúcián