Kis szörnyek nagy gubancban – Hogyan teljesítettünk a XVI. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón Bácsfeketehegyen

 

Április 26. és 27. volt az idei találkozó dátuma, melyen Liliomfi növendékeink csoportja is részt vett. Összesen 22 csapat mérte össze a tehetségét, melyek vajdaság számos helyiségéből érkeztek, valamint még a horvátországi Eszékből is. Mindkét nap a délelőtt és délután folyamán láthattunk előadásokat, valamint közben foglalkozások is folytak az összes résztvevő számára, amelyeken a nap végéig ismerkedhettek, barátkozhattak hasonló érdeklődésű gyermekek. A foglalkozásvezetők közé tartozott még Blazsanyik Zsaklina, aki eddigi munkájával sokban segítette társulatainkat.

 

        Blazsanyik Zsaklina foglalkozása

 

Robotka Angéla, a klub elnöke, aki maga is amatőr színjátszó volt, valamint a Liliomfi csoportok munkájának egyik legjelentősebb segítője a következőket mondta el az előadásra való felkészüléssel kapcsolatban:

 

Hogyan született meg a darab ötlete?

Egészen mostanáig a férjem (Robotka István) és én készítettük fel a gyerekeket az összes előadásukra. Mint mindig, a szövegkeresés jelentette a legnagyobb nehézséget a felkészülésben, és az sem segített, hogy kevesebb a szabadidőnk a munka és egyéb foglalkozásaink mellett, ezért úgy döntöttünk, hogy szakértő seítséget kérünk, melyet Tóth Dániel, hivatásos színész személyében találtunk meg.

Az első próbák alatt Dani megkérdezte a gyerekeket, hogy milyen filmeket szeretnek nézni, melyre a válasz egyhangúan a „Horror” volt.  Meglepett a gyerekek választása, gondolom nem csak engem hanem a rendezőt es a többi szerevzőt is, azonban orülünk hogy Dani ilyen pozitívan állt hozzá és egy ilyen nagyszerű darabot írt nekik, valamint voltak ötletei hogy a lehető legkreatívabban tudja kivitelezni ugyanazt. Elkápráztatott az, hogy egy tiniknek való és őket érdeklő előadást tudott rendezni.

 

Robotka Angéla és Tóth Dániel a főpróbán

Feltételezem, hogy egy szakember máshogy közelítette meg a felkészülést, milyen változásokat hozott ez a csapat számára?

A rendező szakszerűen, és magas elvárásokkal igyekezett megvalósítani a darabot. Azonban a mi fiataljainknak a szakszerűség miatt néhány esetben több segítségre volt szükségük, és itt léptünk mi közbe hogy bizonyos dolgokat érthetőbben magyarázzunk el, például az alapvető színjátszó szabályokat, mit miért kell csinálni, mit jelentenek az elvárt dolgok, ezért tartottunk plusz próbákat is ahol nem a rendezést alakítottuk át hanem a rendező munkáját segítettük.

 

 

Meddig tartott a felkészülés? Milyen fejlődéseket lehetett látni a tavalyi teljesítményhez képest?

Fejlődést láthattunk mindenki részéről, azok részéről is akiknek könnyebb a jó színházi teljesítmény, valamint azokéról is, akiknek kicsit jobban kellett törekedni a hasonló eredmények érdekében. Sokan lámpalázzal érkeztek meg, de a rendező módszereivel sok tehnikát és fortélyt tudtak elsajátítani, legyőzve ezzel félelmeiket és a legtöbb tehetséget tudták mutatni. Fontosnak tartom azt is megemlíteni, hogy attól, hogy valaki kevésbé tehetséges, nem azt jelenti, hogy rossz színész. A színház iránti szeretet is képes a tehetség fejlesztésére, és minden szerep fontos ahhoz, hogy az előadás teljes legyen.

Január végétől kezdtünk készülni, a legnagyobb kihívást pedig a fiú főszereplő kiválasztása volt. Három szenttamási lehetőség állt rendelkezésünkre, ők azonban időben belátták, hogy ez egy óriási felelősség, amire ők még nem érzik készen magukat, amit tisztelek náluk, mivel nagyon felelősségteljes az ilyen dolgok beismerése, és ilyen módon időben tudtuk, hogy másvalakit kell találnunk. Mivel nem állt rendelkezésünkre másik fiú a csapatból, ezért a fiú főszerepet Dani számára ismert újvidéki Bába-i Kristóf személyében találtuk meg, akinek hálásak vagyunk, hogy rendelkezésünkre állt sok egyéb elfoglaltsága mellett, valamint szüleinek is, akik engedélyezték hogy egy másik helyiségbe tudjon jönni és kisegíteni bennünket.

 

Bába-i Kristóf és Dányi Nikoletta

Az előadás a pokolban játszódik, ahol különböző szörnyekkel ismerkedhetünk meg. Főszereplőnk Árnykarom Luna (Dányi Nikoletta), aki egy démonhercegnő, és apját, Árnykarom Robosztust (László Krisztián) a démonkirályt szeretné felbőszíteni, mivel odaígérte lánya kezét Kolosszus Ádámnak (Dániel Dominik) aki egy tehetős család fia. Luna azonban szerelemből szeretne házasodni, ezért kihasználja az alkalmat, hogy egy halandó, Pálfi Pali (Bába-i  Kristóf) valahogyan a pokolba jutott, akit barátai, Remegtető Lujza (Marcsók Andrea), Csimbók Csöpi (Blazsanyik Zsófia), Rozoga Kázmér (Oláh Klaudia) Felnekelts Elina (Juhász Vivien),  Szaggató Szederke (Kiss Dorka) és Hari (Szuknovity Aleksza) fogtak el érkezésekor.

A darabot rendezte és írta  Tóth Dániel, a koreográfiát és a sminket Ladisity Nóra készítette el, csoportvezetőjük pedig Zsellér Martin volt. A gyerekek jelmezeit a klub jelmezgyűjteményéből válogattuk össze, valamint a díszletet is közösen készítettük el a próbák alkalmával.

 

 

 

 

 

A találkozóról nem tértek haza üres kézzel, ugyanis a hat arany minősítés egyike ennek a darabnak jutott, valamint a bácsfeketehegyi, topolyai, csantavéri, törökfalusi, és palicsi csoportoknak is. Az arany minősítés mellett még a fesztivál legegyedibb humorú előadásának különdíját is kiérdemelték.

Köszönjük ismét a rendezőknek, a szereplőknek és minden klubtagnak, akik idejüket rászánták ennek az előadásnak a létrehozásáért, valamint a Magyar Nemzeti Tanácsnak is, hogy anyagilag támogattak bennünket.