Hagyományos húsvéti műhelymunka 2021

A Hagyományápoló klub  minden évben megrendezi a húsvéti műhelymunkát, amely keretein belül megtanulhatjuk, hogy hogyan írjunk tojást viasszal, melynek oktatója Robotka Sarolta. Az íráshoz szükséges eszközök az író, a méhviasz, egy kifújt vagy főtt tojás (ízlésfüggő), és a tojásfesték. Amennyiben hagyományos írót használunk, a méhviaszt akkora darabkákra kell törni, ami elfér az eszköz tartályába, amit utána melegítünk gyertyalángon, hogy a viasz folyós legyen. Ha szükséges, pl. „koppantós tojásra” (piszkozat) kifolyatjuk a felesleges mennyiséget. A következő lépés, hogy a tojás felületére húzással felvisszük a viaszt. Ha pontozós technikát alkalmazunk, akkor egy fapálcába szúrt szöget használunk, amihez előtte felolvasztjuk a viaszt egy tálkába, amibe mártogatjuk a pontozót, és ahogy a neve is mondja, pontozzuk a tojást. 2021-től tojásgravírozást is tanítunk.

A tojáshímzés/írás mellett a műhelymunkán más foglalkozások is megjelennek, sima tojásfestés, dekupázs, dekupázsolt tojások, és egyéb húsvéti díszek készítése.

A tojásfestés a nagyböjt végén történik, ami ebben az évben március 29 – április 3. volt, a járványügyi intézkedéseket betartva.

Írta: Velez Emília és Robotka Sarolta

Képek: Móricz Lúcián