Húsvéti Műhelymunka a Hagyományápoló Klubban

 

Tegnap a délutáni órákban a Hagyományápoló Klub helyiségében mostanra már hagyománnyá vált Húsvéti műhelymunkán vehettek részt az érdeklődők. Idén óvodások, iskolások, de anyukák és klubunk legrégebbi tagjai is részt vettek a Húsvétra való felkészülésben. 

Legfiatalbbjaink dekupázs technikával díszíették sztiropor, kifújt és főtt tojásokat, míg a tapasztaltabbak tojást írtak viasszal, valamint újdonságként a tojásfaragást is kipróbálták.

A résztvevő óvodások is izgatottan várják a hétvégét:

-Tojásfestéssel készülünk – mondja Szép Ákos – Festjük őket, rajzolunk és matricákat is ragasztunk rájuk. Vasárnap az ebéd közben pedig megesszük őket.

Ma hogyan díszítetted ki a tojásokat?

-Szalvétát és ragsztót használtam, de még egy kis csillámporral is kidíszítettem őket.

 

Szép Ákos és egyik munkája

Fodor Dorináéknál is hasonlóan készül a család.

– Mikor befestettük a tojásokat, a nyuszinak fészket építünk a családommal. A vasárnapi ebédre anya főz levest, csinál krumpli pürét amit a sonka mellett megeszünk.

Fodor Dorina

– Nálunk is tojásokat díszítünk, sonkát is sütünk. A tojásokkal a nyuszit  is várjuk az elkészült fészek mellett – Mondta izgatottan Nagy Lorena – Tojásokat dekupázsoltam, de kipróbáltam méhviasszal a tojásírást is.

Nagy Lorena és néhány munkája

Idén is az érdeklődők részére jelen volt Robotka Sarolta tojásíró mester, aki útmútatót tartott a tojásírás és gravírozás technikához.

– A tojásírás egy hagyományos tojásdíszítési módszer. Maga a tojásírás viasszal történik, főleg a Gyimesben terjedt el, de Vajdaságban, Székelykevén és az egyéb székelyek lakta területekre hozták be először. Megvannak a meghatározott népi motívumok, de ízlésünk szerint kombinálhatjuk őket, vagy akár saját mintákat is kitalálhatunk.

Köszönjük a Klubnak és asszonyainak, hogy megvendégeltek bennünket saját készítésű süteményekkel, teával és üdítőkkel.

Kellemes Húsvéti ünnepeket kíván a Hagyományápoló Klub összes tagja!