Milyen krisztus-katonának lenni? – húsvét 2023

 

A hétvégén megünnepeltük az egyház legfontosabb eseményét, Krisztus feltámadását – a húsvétot. Világszerte különböző hagyományokkal teszik szebbé ezt az ünnepet, így a szenttamási fiatalok is egyedi módon járultak hozzá. A régi hagyomány szerint 2016 óta ismét minden évben a nagyböjt utolsó heteiben elkezdenek készülni a krisztus-katonák, hogy nagyszombaton reggeltől a feltámadási miséig őrizzék Krisztus sírját.

Szombaton ebéd után ellátogattam hozzájuk a Szent Kereszt Felmagasztalása templom plébániájára, hogy megkérdezzem eddig milyen tapasztalatokat szereztek az évek során, valamint az újak a nap első felében.

Hogyan jutottál arra a döntésre, hogy krisztus-katona leszel?

– A társaság hívott, és elfogadtam – mondta Hornyik Edvárd, aki első alkalommal krisztus-katona.

Szerinted nehéz volt elsajátítani a sírőrzés és mise közbeni teendőket?

– Figyelnünk kellett próbák alatt, így számomra nem volt nehéz.

Eddig milyennek tűnik a szombati nap? Jövőre is részt veszel?

– Eddig tetszik a nap, mostanáig háromszor-négyszer váltottam a többieket. Ha lesz rá esély, persze.

 

Hornyik Edvárd

 

A résztvevő fiúk többsége már az újraindulás óta minden évben részt vesz. Közülük Salamon Ákos és Molnár Zsolt fogják megosztani velünk eddigi élményeiket.

Mikor vettetek először részt?

Ákos: Mindketten már hét éve rendszeresen részt veszünk.

Miért folytatjátok továbbra is a krisztus-katonaságot?

Zsolt: Jó az oktatónk és a hangulat is.

Ákos: Nekem is ez a véleményem, és könnyen együtt tudunk dolgozni egymással.

Mivel buzdítanátok a többi fiatalt, hogy vegyenek részt?

Zsolt: Ha szeretnek egy közösségben dolgozni ami jó és érdekes, valamint szeretik a hagyományápolást, nyugodtan jöjjenek.

Ákos: És jó az ebéd is!

Milyen korán kezdődik a készülődés?

Zsolt: Korábban több próbát tartottunk, hármat vagy négyet, de mivel már haladók vagyunk, ezért idén csak kettőt.

Ákos: Igen, de ez mind attól függ, hogy mennyi az új ember.

Hogy néz ki a szombat és a vasárnap?

Ákos: Idén mi kezdtük a sírőrzést, fél órát álltunk, majd miután végeztünk a váltásunkkal megkávéztunk, néháy óra múlva ebédeltünk, és utána a hét órai miséig váltakozunk, ami után elkísérjük az atyát a plébániára, végül pedig vagy megyünk bulizni, vagy haza, meglátjuk milyen kedvünk lesz.

Zsolt: Vasárnap pedig csak a hét órai misére jövünk majd.

 

Molnár Zsolt (bal) és Salamon Ákos (jobb)

 

Majoros Ferenc is korábban már volt krisztus-katona, de 2016 óta oktatóként segít a fiúknak felkészülni a húsvét hétvégjére.

Hogyan lett a krisztus-katonák oktatója?

Mikor a Hagyományápoló Klub ismét megindította a krisztus-katonaságot, az akkori tagok (Robotka Sarolta és Bergel Ákos) elhívtak egy próbára, hogy megnézzem hogyan haladnak és velük maradtam.A rákövetkező évben pedig ismét elhívtak, úgyhogy azóta együttműködünk.

Mi a krisztus-katonák feladata?

– A fiúk feladata Krisztus sírjának az őrzése a feltámadási miséig, valamint a két mise alatt (feltámadási és vasárnapi nagymise) alatt fent állnak az oltáron.

Mennyi az ideális résztvevő?

– Tizenkét fiú, avagy hat pár. Eddig a legtöbb tizennégy résztvevő volt, de ez sajnos évről-évre csökken. Átlagosan tízen vannak, a minimális pedig a nyolc, mint ahányan idén vannak.

Mi a feltétele annak, hogy valaki részt vehessen?

– Feltételeket nem igazán tudunk szabni, de jó lenne ha legalább nyolcadikos vagy tizénnégy éves lenne, és a hagyomány szerint nőtlen. De mindettől eltekeintve mindenkit szívesen várunk, és senkit sem fogunk elutasítani.

 

Majoros Ferenc (középső)

 

A krisztuskatonák párjai és Robotka Angéla (középső)

 

Idén is a Hagyományápoló Klub segédkezett a szervezésben valamint a fiúk és lányok népviseletének beszerzésében. Köszönjük még Majoros Ferencnek a többéves oktatói segítséget, Salamon Rudolfnak az ebédet, valamint Zsúnyi Tibor atyának a vendéglését. Találkozunk jövőre remélhetőleg még nagyobb számban!

Csoportképek: Majoros Ferenc