Mi folyt az elmúlt évben? – Kultúr-Mozaik és ASzakkör 2022 kiállítás

 

Június  10.-én, vasárnap, klubunk összes csoportja bemutatta az előző évi tevékenységét és gyümölcseit. A rossz idő miatt az eseményt két helyen kellett folytatni, így este hét órakor a szenttamási Zsebszínházban kezdtük meg évzáró műsorunkat.

Dejan Korceba, a szenttamási kultúrotthon igazgatója kezdte műsorunkat egy köszöntővrl, melyben a következőket hallhattuk:

„A kúltúrintézmény nevében, amit vezetek, szeretnék köszönetet mondani a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának a több évtizedes együttműködésért. Már a Klub alapításától kezdve, 1997. óta fenn volt tartva ez az együttműködés, akár a Klub vett részt olyan eseményeken amit a Kultúrotthon szervezett, akár fordítva, az együttműködés mindig egy hasznos és örömteli lehetőség volt. Őszintén remélem, hogy folytatjuk eme tevékenységet, és a mi részünkről mindig teljes támogatásban fog részesülni.”

 

 

Dejan Korceba, a szenttamási kultúrotthon igazgatója

Első fellépő csoportunk a Galáris citerakettős (Szabó Robertina és Hosszú Anasztázia) volt, akiktől dél-alföldi csokrot hallhatunk. A temerini Középiskolások Népzenei és Néptánc Vetélkedőjén különdíjban részesültek, a temerini népzenei
táborban vehetnek részt ingyenesen. Felléptek az Aranyciterán is, ahol arany minősítést értek el. Felkészítő tanáruk Micsik Béla volt.

 

A Galáris citerakettős

A műsor második fellépője a Liliomfi színjátszó csoport volt, akik a Ludas Matyi: Variáció a Ludas-történetekre című darabot adták elő. Nemrégiben a bácsfeketehegyi gyermekszínjátszó- és műhelytalálkozón ezüst minősítést és különdíjat is kaptak. Rendezőjük Robotka István volt.

 

Liliomfi színjátszó csoport: Ludas Matyi-Variációk a Ludas történetekre

Utánuk következett a Csalogány asszonykórus, akik bácskai lakodalmas dalokat tanultak és adtak elő. Művészeti vezetőjük Kovács Blanka. Ezzel a dalcsokorral voltak jelen az idei Durindón, június 4.-én  Magyarcsernyén.

 

A Csalogány asszonykórus

Utánuk a fiatalabbik énekkarunk a Boróka lépett a színpadra. Őket is Kovács Blanka készítette fel, nemcsak a mai estére, hanem a legutóbbi Szólj Síp, Szólj! népzenei vetélkedőre, ahol arany minősítést kaptak teljesítményükért. Ezzel egy idejűleg táborozást nyertek Zánkára, amire egyesületünk saját forrásból biztosítja az utaztatást. Előadásukban bagi népdalokat hallhattunk.

 

Boróka leánykórus

Ötödik fellépőnk a Kalala néptánccsoportvolt, aki bagi táncokat ad ott elő.  Két héttel ezelőtt részt vettek a Gyöngyösbokrétán is. Felkészítő tanáruk Kiss Zsélykó Zsiga volt.

Kalala néptánccsoport

A műsorunkat a Lángocska néptánc csoport zárta, óriási sikerrel. Ezúttal mezőföldi táncokat adtak elő. Idén is is részt vettek a Kőketáncon, ahol bronz minősítés értek el. A koreográfusuk, művészeti vezetőjük Kiss Zsélykó Zsiga volt.

 

 

Lángocska néptánccsoport

Az este folytatódott a szenttamási Kultúrotthonban, ahol hivatalosan is megnyitottuk az ASzakkör 2022 kiállítást. Az ellátogató vendégeket megvendégeltük sós süteménnyel és itallal miközben a kiállított munkákat nézhették.

 

 

Tulipán kézimunka csoportunk és a többi kézművesünk összes munkája megtekinthető volt, quilling, nemezelés, hímzés, vesszőfonás, mézeskalács díszités és gyöngyfűzés témában. Rengeteg nagyszerű munka készült el, amely a vendégeink dícséretét is kiérdemelte többek között.

 

(További fényképek a facebook-oldalunkon)

Végül, de nem utolsó sorban, Robotka Angéla, a klubunk elnöke megköszönte nekünk az egész éves munkát, valamint mindenki megkapta a jól megérdemelt jutalmát.

Robotka Angéla, a Klub elnöke

Itt is szeretnénk még egyszer megköszönni mindenkinek, hogy jelen volt ezen az eseményen támogatni bennünket, valamint, kedves klubtagok, nélkületek ez az egész nem jöhetett volna létre, így köszönjük az egész éves odaadó és kitartó munkátokat, valamint reménykedünk abban, hogy jövőre még nagyobb számban tudjátok majd bővíteni kultúránkat.

Köszönjük még a Magyar művelődési Intézetnek, az ASzakkörnek, a Csoóri Sándor alapnak és a szenttamási kultúrotthonnak a lehetőséget, hogy közösségünkben fejlődjön a kézművesség és azt, hogy megőrizhettük ezen hagyományokat ilyen módon.