Összefoglaló a 2022-es szenttamási Aratóünnepségről

„Arass rózsám, arass…” avagy így telt el a hagyományos Aratóverseny a Füstös-tanyán

Suhanó kaszák, szabályos kévék, szépen díszített aratói terítékek, jó hangulat – ez jellemezte a 2022-es hagyományos Aratóversenyt, amelynek ezúttal is  a Füstös-tanya adott otthont.

A kaszások különféle településekről tisztelték meg a rendezvényt. Többen már visszatérő vendégek, aratók voltak. A verseny zsűrizését Füstös Erzsébet és László illetve Mándity József végezte, akiknek nem volt könnyű dolga. A gyorsaság, technika, kivitelezés: ez csak néhány azok közül a szempontok közül, amit a tisztelt zsűri értékelt. De arra is ügyeltek, hogy a gazdával kötött alku is miként zajlott. Míg az aratók kaszáltak, addig a tanya portáján is nagy volt a nyüzsgés-mozgás: elindultak a lovaskocsik tiszteletkörre a városba, addig arcfestés, pónilovaglás, játszósarok,gumicsizma-hajítás, zsákbanfutás, dragacsolás illetve kakas- és nyúlfutás várta a gyerekeket. A Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló klubjának apraja-nagyja pedig alkalmi műsorral készült az egybegyűlteknek. A Kalala tánccsoport, a Csalogány asszonykórus mellett a Lángocska ifjú táncosai is felléptek, de megtisztelte a közönséget a BARD kulturális egyesület is a Hagyományápoló Klubunk együttműködésének köszönhetően.

A kézművesség szerelmesei sem maradtak szemet gyönyörködtető tárgyak nélkül: a Tulipán Kézműves egyesület tárlatában az egyesület tagjainak népművészeti alkotásait láthatták. A szervezők az egészség égisze alatt helyet biztosítottak a Kék Kör (Plavi Krug) egyesületnek, akik ingyenes vérnyomás és vércukorszint mérést végeztek.

A versenyt követően jó ebédhez szólt a nóta: a kaszásokat és a vendégeket is jóféle birkapörkölt várta. Előtte az új kenyeret Zsúnyi Tibor atya áldotta meg és csatlakozott a mulatsághoz. Ünnepi köszöntőt mondott Szenttamás város polgármestere Radivoj Debeljački. Az egyesületünk nevében Robotka Angéla üdvözölte az egybegyűlteket.

A nap végén megszületett a díjazottak sora, akik értékes ajándékokban is részesültek. Mindez nem jöhetett volna létre többek között Szentamás község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, Vajdaság Autonóm Tartomány, a Szenttamási Kultúrotthon és a magyarországi Bethlen Gábor Alap, Csoóri Sándor Alap hathatós támogatása nélkül, no meg természetesen a Füstös-család évről-évre biztosítja a helyszínt.

Az ünnepség pedig idén 2023-ban sem maradhat el, hiszen július 8-ra beérnek a kalászok a Füstös-tanya környékén és lehet újra aratni! Mindenkit sok szeretettel vár az egyesületünk!

Írta: Vörös Gábor