Hagyományőrzők az időn túl – a dokumentumfilm sorozat

2023. december 9-én bemutattuk az új dokumentumfilm sorozatunkat első hivatalos epizódját. A dokumentumfilm sorozat a Hagyományőrzők az időn túl címet viseli, melynek az elkövetkezendő időben több epizódja is leforgatásra kerül, néhány pedig már folyamatban van.

Az elképzelés az volt, hogy dokumentáljuk a Klub tevékenységét, archiváljuk a történéseket az utókornak. 2023 elején született meg a végső ötlet, hogy különböző hosszúságú és tartalmú dokumentumfilmekkel tárjuk a nagyközönség, elsősorban a fiatalok elé az intézmény immár több mint negyedévszázados történelmét, fontos alakjait és tevékenységét. A sorozat készítője a Mandragóra médiával és webes felületekkel foglalkozó csoportja.

Manapság már mindenki otthonában, kortól függetlenül, jelen van az internet és az okos eszközök, ami lehetővé teszi a gyors információcserét, gyorsabb kommunikációt és a tudás gyorsabb megszerzését. Ezt kihasználva mi is közkinccsé tesszük saját helyi szokásainkat és történelmünket. Nagyon kevés mostanában az érdeklődés a hagyományok és a hagyományos kézművességek iránt, ezért célunk a digitális ismertetők készítése és a hagyománytovábbadás.

Az első epizód címe Kezdetek. Az alapító elnök Füstös Illés szemüvegén keresztül tekintünk vissza a Klub megalakulására, annak körülményeire és fejlődésére. A forgatás tavasszal zajlott, Illés bácsi tanyáján. A bemutatóra a Füstös családra való tekintettel a földműves szezon végén került sor. Ugyan Illés bácsi egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a premieren, de családja képviselte őt. A család és a Klub tagsága együtt tekintette meg az epizódot, amelyet szerény állófogadás és beszélgetés követett. A vetítésen jelen volt a Vajdasági Rádió és Televízió stábja is.

A kész film megtekinthető a következő linken: https://hagyapklub.rs/2023/10/10/tekintse-meg-az-elso-reszt/

2021 óta működik a Klubban a Mandragóra médiával és webes felületekkel foglalkozó csoportja. A csoport foglalkozik a Klub digitális archívumával és a digitális rögzítéssel, közösségi média felületek kezelésésvel, saját weboldalunk üzemeltetésével és karbantartásával. A Mandragóra csoport jelenlegi tagjai Blazsanyik Zsaklina, Kovács József, Móricz Lúcián, Robotka Sarolta, Velez Emília, Vörös Gábor, Zsellér Martin.

Az első epizód rendezője és riportere Velez Emília

Kép, hangtechnika, vágás, animáció: Móricz Lúcián

Lektorálta: Kovács József és Robotka Sarolta

Zene: Kis Sebestyén és Ördög Lóránt

Fényképek: A Hagyományápoló klub és a Füstös család magángyűjteménye

Írta: Robotka Sarolta