Aratás 2023

Vajdasági népek és nemzetiségek hagyományápoló klubjának hagyományos aratóversenyén idén 11 aratócsapat dolgozott serényen. A rendezvény színhelye ismét a gyönyörű Füstös tanya volt. Közel 600 résztevője volt rendezvényünknek.

Reggel zsírosbkenyérrel vártuk a csapatokat a regisztrációnál, valamint számos programmal vártuk a nézelődőket is. Játszósarok, kultúrprogram, sportprogram és fiákeres felvonulás emelte a hangulatot. A verseny megkezdése előtt Radivolj Debeljački, Szenttamás Község elöljárója beszédet mondott, ezzel köszöntve az egybegyűlteket.

11 órakor fiákeres felvonulással kezdődött maga az aratás. Az aratócsapatok begluk városrészben tehettek egy rövid sétát a kocsik tetején. A visszaérkezést követően megkezdődött a hagyományos reggeli kipakolása, a vizeskancsók elásása, kaszák fenése.

Az idei évben verseny jellegű volt a hagyományos aratás. Szakmai zsűri osztályozta a hagyományos munkás viseletet és reggelit, valamint a folyó és elvégzett munkát. Azaz azt hogy hagyományosan, de munkára készen vannak felöltözve a résztvevők, megfelelő e reggeli összetétele, jól viszi e a rendet a kasza, miből készült a kötőmadzag, hogyan néz ki a tarló, kéve és maga a kereszt. Ezen követelmények alapján három csapat lett díjazva:

  1. Szélmalom
  2. Kicsi meg a forgó
  3. Öreg kakas két tyúkkal

Az aratóversennyel egy időben sport program is zajlott, melyet Füstös Sarolta és Paska Imre vezettek. Gyermekek és felnőttek számára is három sportágban: tarlófutás, zsákban ugrálás és csizmadobás.

Versenyek után kultúrprogrammal folytattuk a napot, amelyet a klubunk Boróka leánykórusa indított, majd következett Lángocska néptánccsoportunk és a BARD egyesület néptánccsoportja. Ezt követően Ft. Zsúnyi Tibor, Szenttamás plébánosa megszentelte az új kenyeret és elmondta az asztali áldás, ami után meg is kezdődött az ebéd felszolgálása. Ahogy minden évben, úgy most is disznó- és birkapörkölt került az asztalra.

Az ebéd után Robotka Angéla, klubunk elnöke megköszönte mindenkinek a részvételt és kiosztotta a díjakat és a köszönőleveleket. Valamint megköszönte támogatóinknak a segítséget. Füstös Illésnek ésJolán, Szenttamás önkormányzatának, a Szenttamási Kultúrotthon, Vajdaság Autonóm Tartomány oktatási, kisebbségi és mezőgazdasági titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, Csoóri Sándor Alap, Bethlen Gábor Alap, Vajdasági Magyar Szövetség, Agrosimsa, Slobodan Čobanov és családja, BARD klub, Dragin pékség, Kocsis György és családja, Full Caffé, Füstös Ferenc és családja, Varga László és családja, Novi Hit pékség, Velez család, Horgász József, Pulai József pálinkafőző, Fantast kávépörkölő, Cristal soda-water, Dobar komšija pékség, Anova kooperacija, Reahem d.o.o., Perović család, Paroški Mirko és családja, Szilágyi Szilveszter, Rale Kop, Fulajtar pékség, Forgács István és családja, Füstös Attila és családja, Popović fatelep

Az aratáson részt volt a klub Mandragóra a digitalizációval és a webes felületekkel foglalkozó csapata, akik a folyamatban lévő dokumentumfilm sorozat egyik készülő részét is leforgatták.

Az eredményhirdetés és köszönetnyilvánítás után élő zene mellett délutánba nyúlt az aratók mulatozása.

Írta: Robotka Sarolta