Karácsonyi Gálaest 2023

A szenttamási Vajdasági népek és nemzetiségek hagyományápoló klubjának hagyományos karácsonyi gálaműsora 2023. december 22-én zajlott le a szenttamási Zsebszínházban.

A műsorral párhuzamosan jótékonysági gyűjtést is szerveztünk egy szenttamási kisgyermek gyógykezelésére, az összegyűjtött adományokat a műsor után át is adtunk a gyermek családjának.

Már a 90-esévek eleje óta szerveznek városunkban karácsonyi gálaestet a polgárok. A Hagyományápoló klub megalakulása óta mindig részt vett, legtöbbször főszervező ként. Idén is mi biztosítottuk ezt a lakosoknak. Ahogy a műsorvezető, Vörös Gábor is elmondta: nincs karácsony Kevin nélkül, de a szenttamásiaknak nem teljes ez az ünnep a Hagyományápoló klub karácsonyi gálaestje nélkül.

Minden évben megmutatjuk, hogy hogyan fejlődnek a szakcsoportjaink, bemutatkoznak a helyi magyar óvodák csoportjai és lehetőséget adunk a közösség fiatal tehetségeinek a bemutatkozásra.

Számos fellépő és színes program várta az érdeklődőket.

Az ünnepséget a Liliomfi színjátszócsoport a Boróka leánycsoporttal karöltve nyitotta meg, eljátszották a szenttamási Angyali vígazságot és a Betlehemes játékot, mely helyi gyűjtésből származik, és minden évben előadjuk éltetve a hagyományt. A csoport előadását Robotka Angéla és István álmodta színpadra, Kovács Blanka énekcsoportjaink felkészítője segített az énekek elsajátításában.

Településünk legfiatalabbjai léptek második ként a színpadra. A Barbie óvoda csoportjai adtak közös műsort.  A gyermekeket Fullajtár Mária, Blazsanyik Mónika, és Baranyi Kata készítette fel.

Harmadik fellépőnk Blazsanyik Zsófia volt aki klarinét játékával kápráztatta el a nézőket.

Fellépett a Piroska óvoda magyar csoportja is óvónéniükkel, Robotka Angélával.

A Boróka leánykórus önállóan is fellépett, az idei Szólj síp, szólj versenyen a lányok balatoni üdülést nyertek, ami mutatja kimagasló teljesítményüket és méltatja felkészítőtanárukat Kovács Blankát.

Legkisebb, újonnan megalakult néptánccsoportunknak még neve nincs, viszont annál lelkesebbek az apróságok, akik népi játékokkal és énekekkel kezdték el útjukat a népi kultúra világában. Nagy örömmel álltak a színpadra felkészítőikkel Lázár Violettával és Robotka Angélával.

Lángocska néptánccsoportunk kitartóan gyakorolt Kiss Zsélykó „Zsiga” vezénylésével egész évben, ennek eredményét bemutatták a karácsonyi gála műsorában.

Csalogány asszonykórusunk idén is kimagaslóan teljesített, közösségünk minden jeles ünnepén képviselték klubunkat. Önálló népdalcsokruk után bevárták a színpadon a Boróka leánykórust, és együtt egy varázslatos karácsonyi énekkel zárták a műsort. A Csalogány egyéni és a Borókával közös produkciójukat is Kovács Blanka koordinálta.

Bár a klub elnöke, Robotka Angéla nem készült beszéddel, viszont a tagok készítettek neki ajándékot és felhívták őt a színpadra, hogy megköszönjék neki az egész éves fáradozását.

Nem csak elnökünk kapott ajándékot, távozáskor egy kis édességgel leptük meg az összes fellépőnket.

A színpadot és a hátteret Tulipán kézimunkacsoport díszítette fel saját munkáikkal.

Mandragóra csoportunk dolgozott, fényképezett, videóra és hangra rögzítette a műsort, és az ünnepek alatt is az adatok feldolgozásán dolgozik. A műsor teljes felvétele karácsony után válik megtekinthetővé a klub saját You tube csatornáján.

További médiatámogatóink az RTV2 ,Pannon RTV, Szenttamás.rs, Srbobran.net voltak.

A műsor megvalósulását támogatta Csoóri Sándor alap, a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Tartományi Képviselőház és természetesen otthonunk, Szenttamás község önkormányzata és a szenttamási Kultúrotthon.

Nagyon köszönjük mindenkinek az együttműködés, csoportjainknak pedig a kitartó munkát.

Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kíván a szenttamási Hagyományápoló klub!